Pages Nana Thepurpleroomz

https://www.instagram.com/nana.thepurpleroomz

Wednesday, 24 March 2021

Cat : Luna and Dyan

Kucing yang paling aku sayang dan tak akan pernah lupa tentang kehadiran kalian dalam hidup aku.Terima kasih kepada Tuhan kerana kirimkan dan memberi aku peluang untuk merasai ,menyayangi dan membela kucing yang baik macam ni.Bukan semua orang dapat kucing yang baik atau mendengar kata.Aku sayang dua dua ni sebab sangat baik.Tak pernah panjat atau sepahkan rumah dan sangat menghormati tuannya.

LUNA AND DYAN

 DYAN

LUNA 

LUNA IN SOFT BOX

Aku dah membela Luna sejak dari tahun 2013 - 2021 sampai sekarang.Masa tu jumpa Luna tepi jalan je.Adik aku bawa balik sebab tengok ada anak kucing main sorang-sorang tepi jalan.Aku dan adik memang suka kucing dari kecil.Tak boleh tanpa kucing.Kucing kan adalah haiwan kesayangan Nabi.Makanya janganlah kau benci dan sepak kucing kalau tak suka.

 Dyan pula masa tue laki aku bawa pulang dari tempat kerjanya.Disebabkan laki kau nak berhenti kerja,maka tak sampai hati nak biarkan Dyan kat situ.Sebab dah sayangkan.Jadi bawa balik rumah je lah bela.Tapi masa ambil Dyan.Dyan memang tak berapa sihat.Selalu bersin dan berhingus.

Suatu hari selepas kami membela Dyan dalam 6-8 bulan.Dyan jatuh sakit dan tiba-tiba badannya rebah.Allah saja yang tahu macam mana perasaan masa tue.Kami bergegas bawa Dyan ke Klinik Haiwan di area Cheras.Doktor cakap Dyan ada masalah saraf dan tak tahu sambai bila boleh bertahan.Aku panik dan terpinga menangis dalam hati.Dyan sempat ceria sekejap dalam sebulan selepas sakit,tak boleh mengimbangkan badannya lagi.

 Akhirnya Dyan pergi pada Oktober 2020.Aku cuma berdoa suatu hari nanti dapat menemui kau semula bila tiba masanya nanti.

 Nak murah rezeki bela kucing tak TIPU.Kalau suka atau bela haiwan Insyaallah haiwan yang kau bela tu akan mendoakan kau juga.Percayalah pada REZEKI Allah, kerana rezeki datang dalam pelbagai bentuk.Tak semestinya dalam bentuk WANG.

 Buat Luna, semoga aku bisa  bersama mu selamanya dan menyangi aku selamnya.Andai suatu hari Luna tiada dalam hidupku.Aku tak pasti bagaimana untuk aku jalani kehidupan tanpa Luna.

Sunday, 28 February 2021

February !!! Semoga lebih baik untuk masa akan datang.

 Salam kepada semua siapa yang masih sudi membaca ke ruang blog thepurpleroomz.

Allhamdulilah bulan ini aku sempat Shoot dan edit 3 video.Sekarang lebih bersemangat nak shoot dan edit video untuk Content Channel NANA Thepurpleroomz sebab latar belakang dah cantik.

Walaupun baru kembali aktif semula pada December 2020.Kalau sempat, semua kalau boleh nak buat dah hasilakan lebih banyak video dalam masa sebulan.Tapi apakan daya.Biar video sikit atau lambat asalkan Video lebih berquality atau ada isi Peyampainnya.

Perubahan dilakukan secara berperingkat.Nampak macam mudahkan untuk hasilkan sesuatu Content. Banyak perkara sebenarnya perlu teliti dan perlu diambil kira atau membuat Research terlebih dahulu untuk menghasilkan sesuatu Content.Biarlah content tersebut mempunyai Element asas seperti :

Mukadimah (Opening)

Isi kandungan dan penyampaian (Content)

Penutup (Closing)

Baru video nampak Smooth bila ada perancangan dan isi kandungan.Sama seperti menghasilkan Cerita atau kisah ,atau senaskah buku.

Ini adalah Content atau Video bagi February 2021

https://youtu.be/_FBxzTdKOX0



Macamnilah sakarang aku sibuk dengan kerja Shoota,edit dan Media Blast.Baru nak menapak mencari platform di You Tube.Hari demi hari banyak ilmu boleh belajar dari Channel yang juga.

Ilmu tidak akan habis pun untuk kita pelajari.Jangan meletakkan diri kita dalam Zon Selesa dan tidak mahu belajar kalau sudah pandai.Sampai bila-bila pun ilmu perlu dipelajari.Pelbagai teknik kita perlu tahu dan perlu mempunyai ilmu pengetahuan yang luas untuk pedoman hidup.


Wednesday, 20 January 2021

Bila Masuk Tahun Baru 2021



You Tube Channel NANA Thepurpleroomz

Bagi tahun 2021 aku akan fokuskan pada Channel You Tube.Ini semua aku lakukan untuk masa akan datang kerana aku percaya tak selamanya perlu duduk dan bekerja dibawah Syarikat orang lain.Jadi aku gunakan peluang kali ini untuk buat sahaja apa yang aku dah lama nak buat tapi tak sempat.Sekarang aku punya masa 24 JAM untuk majukan diri.

BE YOUR OWN BOSS

Setiap kali tahun baru ,semua orang mengharapkan yang lebih baik.Tetapi bagi pembukaan tahun 2021 baru kali ini bukanlah sesuatu yang baik kerana negara masih lagi dilanda dan dibelenggu dengan Virus Covid-19.

Ada yang tewas dan ada yang masih berjuang habis-habisan.Barisan hadapan terutamanya yang paling terkesan kerana menghadapi situasi yang tidak boleh dijangka.Jururawat dan doktor pun sudah penat dan letih,Kasihan mereka.

Jadi aku menyeru supaya kita semua perlu menjaga kebersihan dan SOP.Tak kira dimana kamu berada.Kerana apa yang penting sekarang adalah kesihatan kita.Berapa kali perlu di INGATKAN.

"STAY AT HOME"

Tak ada urusan tidak perlu keluar,bukan masanya untuk bersenang-lenang diluar sana,tanpa sebarang urusan.Aku lihat sahaja ada sesetengah orang menganggap seperti kita sudah MENANG.Hakikatnya kita masih belum pulih sepenuhnya dari Covid-19 tetapi pergi bercuti sana sini tanpa rasa bersalah dan tidak takut pun dengan situasi yang melanda sekarang.

Jadi apa kesudahannya sekarang lihatlah sendiri.!!!

Semua orang menjadi susah kerana terpaksa Cuti PKP.

Sekolah terpaksa ditunda.Pelajar menghadapi tahap kesukaran ,bila perlu mengikuti kelas Online.Sedangkan bukan semua pelajar mempunyai Akses Internet dan Laptop dirumah.Yuran sekolah pula perlu bayar seperti biasa.

Sukar bukan?

Aku menyeru kepada semua,duduk sahaja dirumah kalau tiada urusan apa-apa.Bila kita merungut bosan.Anda lupa petugas di Hospital sampai tidak punya masa untuk bosan demi menjaga semua pesakit jangkitan Covid-19.

Sebenarnya ada banyak perkara anda boleh lakukan dirumah.

1.Masak atau belajar masak.Mengemas rumah.

2.Cuci sahaja segala jenis yang berhabuk.Seperti kipas,bawah sofa,bawah katil.

Kemas peralatan dan buang sahaja barang yang tidak digunakan lagi.

Kalau ada kertas botol dan tin aluminium boleh kumpul sekali.

Atau asingkan dan jual.Ada juga hasilnya dan dapat kitar semuala.

3.Cuci bilik air .Jangan malas .Tak payah tunggu orang lain buatkan.

4.Cuci kereta sendiri.

5.Kalau ada kucing,main dengan kucing sebab sebelum PKP.Asik kerja dan busy.

6.Solat diawal waktu,mengaji ,Solat Tahajud dan Solat Dhuha.

7.Membaca dan menonton You Tube, Movie atau Netflix.

Banyak bukan perkara yang boleh dibuat sepanjang PKP ni dan bila duduk dirumah.Ini pun aku rasa banyak gila benda nak buat.

INGAT "STAY AT HOME"

Tuesday, 10 November 2020

Coretan di Bulan November

 Aku membuat keputusan menukar menulis blog dalam bahasa Melayu,kerana aku ingin mengubah haluan.Aku perlukan sesuatu sumber untuk teruskan hidup.Fotografi tidak akan aku tinggalkan.

Siapa sangka Virus Covid-19 akan menjadi sehebat dan seteruk ini.

PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN BERSYARAT

PKPB dilanjutkan dari Bulan Mac 2020 sehingga sekarang,iaitu November 2020.Ramai tidak menyangka tahun 2020 cuti yang amat panjang.Pasti ada hikmah disebalik kejadian yang berlaku.Ini semua ujian dari Allah yang maha esa.


Tak selamanya kau diatas.Dan tak selamanya kau dibawah.Akhirnya ke tanah juga kau akan kembali.Dan semua yang kau punya sama ada dipangkat harta dan segalanya akan ditinggalkan.Yang kau punya dan tinggal cuma amalanmu.

Saturday, 8 August 2020

Poppy Pops Ohhh Yeah !

This is my latest Animation Project with BeTooKids Channel .New animation series in 2020. Soon Poppy Pops will appear with his friends and pets. Feel free to view You Tube Channel to see latest update .






Friday, 12 June 2020

Covid19 - My journal during MCO (Movement Control Disorder )

So i record everyday life during what can i do in the house area.Starting Day 1 until Day of 84 .Living in small apartment make me feel limited activities, compare who a living at house landed area.But we have to be thankful and grateful is still can breath everyday in normal life.



Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is an infectious disease caused by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). It was first identified in December 2019 in WuhanChina, and has resulted in an ongoing pandemic
The first case may be traced back to 17 November 2019. As of 12 June 2020, more than 7.5 million cases have been reported across 188 countries and territories, resulting in more than 421,000 deaths. More than 3.53 million people have recovered.



Phase 1 :
March 18 - March 31, 2020

Phase 2:
April 1 - April 14, 2020

Phase 3:
April 15 - April 28, 2020

Phase 4:
April 29 - May 12, 2020

Phase 5 (CPPB):
Conditional Movement Control Command
May 13 - June 9, 2020

Phase 6 (CPPP):
Restoration Movement Control Command

June 10 - August 31, 2020

Friday, 5 June 2020

Photography for You Tube Video Lyric Tujuh7 | nyalarasa

Hey guys ,In this video the picture is one of my capturing photo at Kuala Lumpur area.Picture was taken on March 2016.During ( MCO ) or Movement Control Order pandemic Covid19 for 2-3 month,i just can used photo in my file storage.So i edit photo with Adobe Photoshop CS6 > Image > Adjustment > HDR Toning .So this is the results.You can see my art work at below picture. As you can see, i will put original photo in this blog that i capture from the top of this building. For You Tube Channel thumbnail picture i decide to use Image > Adjustment > Desaturate, because i want look like Monochrome but in Grey colour . 


  • Time: 6.00 - 7:30 pm.
  • Location : Heli Lounge Bar KL : Rooftop Bar on Helipad with 360°.
  • Gear : Canon EOS 1100D
  • Lens : Sigma 70-300mm (For Canon AF)
  • Shoot by : NANA

purple

kuala lumpur

kuala lumpur

こんにちはみんな、このビデオで写真はクアラルンプールエリアでの私のキャプチャ写真の1つです。写真は2016年3月に撮影されました。(MCO)または運動管理命令パンデミックCovid19 2〜3か月間、私は自分のファイルで写真を使用できます storage.So Adobe Photoshop CS6> Image> Adjustment> HDR Toningで写真を編集します。これが結果です。下の画像で私のアートワークを見ることができます。 ご覧のとおり、この建物の最上部からキャプチャしたこのブログにオリジナルの写真を配置します。 You Tubeチャンネルのサムネイル画像の場合は、[イメージ]> [調整]> [彩度を下げる]を使用することにします。これは、モノクロのように見えますが、灰色で表示したいためです。

Kon'nichiwa min'na, kono bideo de shashin wa kuararunpūrueria de no watashi no kyapucha shashin no 1tsudesu. Shashin wa 2016-nen 3 tsuki ni satsuei sa remashita. (MCO) matawa undō kanri meirei pandemikku Covid 19 2 〜 3-kagetsu-kan, watashi wa jibun no fairu de shashin o shiyō dekimasu storage. So Adob ​​ e fotoshoppu CS 6 > Image > Adjustment > HDR Toning de shashin o henshū shimasu. Korega kekkadesu. Shita no gazō de watashi no ātowāku o miru koto ga dekimasu. Goran no tōri, kono tatemono no sai jōbu kara kyapucha shita kono burogu ni orijinaru no shashin o haichi shimasu. You Tube chan'neru no samuneiru gazō no baai wa,[imēji] > [chōsei] > [saido o sageru] o shiyō suru koto ni shimasu. Kore wa, monokuro no yō ni miemasuga, haiiro de hyōji shitai tamedesu.




Tuesday, 2 June 2020

Westlife - You Raise Me Up cover on Keyboard

Hello guyss, Just a song title, You Raise Me Up (Westlife Version) played by nana.
Hope you enjoy !



  • Keyboard Model : YAMAHA PSR-E223
  • Gear : Canon EOS 1100D
  • Lens : EFS 18-55mm
  • Shoot by : NANA



westlife keyboard

Saturday, 23 May 2020

Peacock Time Lapse : dances like a queen

Hello guyss ..This is my first time came to Melaka Bird Park.So i try to capture this peacock and this is the results and my first time lapse video. So hope you all enjoy see the video.Next time I will make more video time lapse, depending on the circumstances.







  • Time: 3.30 - 4:00 pm.
  • Location : Melaka Bird Park, Ayer Keroh, Melaka, Malaysia
  • Gear : Canon EOS 550D
  • Lens : EFS 18-135mm
  • Software editing : Movavi Video Suite 2020
  • Speed Light :Canon 430EX II
  • Shoot by : NANA



THANK YOU EVERYONE, JANGAN LUPA LIKE & SUBSCRIBE! MY YOU TUBE CHANNEL


Sunday, 17 May 2020

Photography : Flowers in my mom's garden

Mom have beautiful types of flowers plant. So i captured from mom garden when i going back my home town. During covid-19 Quarantine 57 day, i have a lot time for me to edit and update picture.


Time: 3.30 - 4:00 pm.
Location : Laman Kuda,Anak Bukit Alor Setar, Kedah.
Gear : Canon EOS 550D Canon Speed Light 430EX II
Software editing : Adobe Lightroom 5
Shoot by : NANA


My mom is a big fan of floral arrangements, my mother ordered flower seeds from online too and joined the Flower Group Facebook (FB) Peminat Bunga Raya in English Hibiscus .


Hibiscus is a genus of flowering plants in the mallow family, Malvaceae. The genus is quite large, comprising several hundred species that are native to warm temperate, subtropical and tropical regions throughout the world.







 
The Orchidaceae are a diverse and widespread family of flowering plants, with blooms that are often colourful and fragrant, commonly known as the orchid family. Along with the Asteraceae, they are one of the two largest families of flowering plants.


















Garden roses are predominantly hybrid roses that are grown as ornamental plants in private or public gardens. They are one of the most popular and widely cultivated groups of flowering plants, especially in temperate climates. Numerous cultivars have been produced, especially over the last two centuries, though roses have been known in the garden for millennia beforehand. While most garden roses are grown for their flowers, some are also valued for other reasons, such as having ornamental fruit, providing ground cover, or for hedging.




So that all picture of my beautiful flower from mom's garden .