https://www.instagram.com/nana.thepurpleroomz

Friday, 3 September 2021

Vaksin 2st Dose - Sinovac . Ogos yang Sedih ...

 Siapa yang dah lengkap dos kedua , beringatlah jangan happy sangat..Jaga diri , jaga kesihatan.Ajal akan tiba bila2 masa.

Permergian Sahabatku atau Sis Nana anggap seperti Adik membuatkan Sis Nana perlu lebih tabah menghadapi semua ini. Arwah meninggal sebab sakit Tibi.

Sakit Tibi juga merupakan sakit yang boleh berjangkit dengan kontak rapat.Memang kita tak tahu bila-bila akan dapat sakit.Sebab tu kita disarankan membuat pemeriksaabn kesihtan setahun sekali sekurannya.



Friday, 6 August 2021

Dah dapat Vaksin Sinovac .

 Siapa dah dapat Vaksin mesti tau kan rasa dia macam mana. Ada juga yang belum dapat apa2 Update Appoitment dari MySejahtera.Ada yang baru dapat dos pertama, dan ada yang dah settle dah pun dos kedua.Harap semua orang patut dapatkan Vaksin dengan segera. Supaya kita dapat kurangkan rantaian Covid19 dan dapat elak dari terkena wabak ini.

Kalau rasa nak amik Vaksin, daftar je.Kalau tak nak tak perlu hasut orang lain.

#vaccineday #sinovac #pandermic




Wednesday, 28 July 2021

Berkhemah dirumah Ajele.

Sambung PKP sampai bila tak tahulah.Jadi aku sambung je bikin video unboxing .

Macam biasalah buka-buka barang buat content dapat juga share kot-kot ada yang tengah mencari barang apa-apa ke..Boleh skip-skip kalau nak tengok barang ikut tajuk.

#myshopeecheck #shopeehaul #shoponline

Sunday, 27 June 2021

Shopee haul lagi .

Duduk dirumah dan Buat Video Unboxing Jelah aku Mampu sambil menghabiskan tempoh PKP ni.Time PKP apa je kan nak buat kat rumah, aktiviti pun semua terbatas sebab tak boleh keluar rumah.

Pejam celik pejam celik bulan Jun akan meninggalkan kita dah.Sia-sia je tahun masa dan bulan berlalu aku rasa.Jadi apa pula perancangan kamu untuk bulan July pula? Kuatkan hati , jiwa dan mental ya semua.Sebab negara kita masih menunjukan 4 angka kes harian dan tak tahu lah bila akan terus menurun.Kelihatan seperti tiada harapan kes akan menurun kerana sudah 4 minggu PKP 3.0 (MCO 3.0) dijalankan namun keputusan masih sama.

Bagi sesiapa yang sudah mendapat Vaksin dos 1 dan 2, janganlah anda lupa SOP masih perlu dijaga seperti biasa.

"Jangan budget kebal pula.Aku dah disuntik vaksin memamg gerenti akan selamat punya"

Ingat kita masih belum #menang lagi ye.

Friday, 18 June 2021

Pertama Kali Home Makeover

 Ini adalah pertama kali , aku buat perubahan atau make over kat rumah ni.Hampir sebulan nak siapkan projek ni.Lepas ni ada projek yang lebih besar akan berlaku tahun ini.Ubah suai yang dibuat kerana aku sudah dapat idea baru dan modal baru.Jadi barulah,  projek lain boleh jalan.

So kalau nak tengok perubahan apa yang aku buat, korang boleh tengok je kat video link dibawah .Walaupun perubahan kecil, tetapi yang penting aku dapat suntik elemen estetik .Penat yang berbaloi kerana Make Over tue bagi aku satu kepuasan.

Ok korang tengok jelah dekorasi atau ilham makeover yang aku dah buat ni, kalau rasa nak tengok.Kalau dah tengok jangan lupa beri komen dan like kalau suka.




Wednesday, 9 June 2021

PKPD - Di Kawasan Sekitar Cheras

 Kali ini tak sangka dikawasan tempat tinggal aku pula akan dilaksanakan PKPD iaitu dari 28 May sehingga 10 June 2021.Siapa sangka Penyakit Covid-19 sudah melebihi setahun merebak dinegara ini dan di seluruh negara.

Tak pernah terfikir bahawa penyakit berjangkit Covid-19 akan sampai ketahap kritikal sebegini rupa.Setelah seminggu baru aku tahu rasanya,bagaimana perlaksanaan PKPD dan larangan SOP PKPD.

Setiap hari kes kematian paling tinggi mencecah dua angka sudah.Ini bermakna memang penularan wabak penyakit ini sangat serius.Justeru itu dikawasan tempat tinggal jangkitan kes meningkat dan perlu dilaksanakan PKPD - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN DIPERKETATKAN .

Siksa yang amat kerana dikawasan bangunan diletakkan KAWAT BERDURI.

Sesiapa atau mana2 kenderaan tidak dibenarkan masuk ke kawasan PKPD.

Keperitan dan tekanan yang aku alami ialah sebarang pembelian Online daripada LAZADA dan Shopee pun tidak dibenarkan, kerana penghantar barang tidak dibenarkan masuk ke kawasan bangunan yang telah dipasang KAWAT BERDURI.Banyak kerja yang aku terpaksa ditangguhkan dulu sehingga Perintah Pergerakan Kawalan ini selesai .



Esok 10 June 2021.Aku harap PKPD di kawasan ini tamat dan tidak disambung semula dan aku berharap kes jangkitan semakin menurun dan berkurangan.

Terus kekal di rumah untuk memutuskan rantaian jangkitan. #dudukrumah




Tuesday, 13 April 2021

April yang sangat sibuk !

Tahun ini Bulan Ramadhan jatuh pada Bulan April.Kebetulan hari jadi aku jatuh tepat pada 1 Ramadhan 1442H .Jadi segala aktiviti pun agak terbatas.Tak mengapalah ,sambut saja dengan ala kadar.Yang penting tahun ni aku nak meraikan diri sendiri sahaja walaupun dapat membuat persiapan didalam rumah sahaja untuk menyambut Hari Lahir ku.Tahun 2020 adalah tahun yang paling membosankan dalam sejarah kerana Negara dalam tempoh PKP atau (MCO).

Sama seperti tahun ini, Covid-19 masih belum reda dah terhapus lagi.Bila Penyakit Berjangkit ni akan berakir Allah sahaja yang tahu. Kita cuma hambaNya, hanya mampu berdoa dan berusaha agar suatu hari nanti dapat hidup BEBAS semula tanpa Virus Covid-19.

Sebelum Bulan Ramadhan atau Bulan Puasa aku sempat merakam Footage di kawasan sekitar Kuala Lumpur. Iaitu aku memilih lokasi 

PINTASAN SALOMA

Wednesday, 24 March 2021

Cat : Luna and Dyan

Kucing yang paling aku sayang dan tak akan pernah lupa tentang kehadiran kalian dalam hidup aku.Terima kasih kepada Tuhan kerana kirimkan dan memberi aku peluang untuk merasai ,menyayangi dan membela kucing yang baik macam ni.Bukan semua orang dapat kucing yang baik atau mendengar kata.Aku sayang dua dua ni sebab sangat baik.Tak pernah panjat atau sepahkan rumah dan sangat menghormati tuannya.

LUNA AND DYAN

 DYAN

LUNA 

LUNA IN SOFT BOX

Aku dah membela Luna sejak dari tahun 2013 - 2021 sampai sekarang.Masa tu jumpa Luna tepi jalan je.Adik aku bawa balik sebab tengok ada anak kucing main sorang-sorang tepi jalan.Aku dan adik memang suka kucing dari kecil.Tak boleh tanpa kucing.Kucing kan adalah haiwan kesayangan Nabi.Makanya janganlah kau benci dan sepak kucing kalau tak suka.

 Dyan pula masa tue laki aku bawa pulang dari tempat kerjanya.Disebabkan laki kau nak berhenti kerja,maka tak sampai hati nak biarkan Dyan kat situ.Sebab dah sayangkan.Jadi bawa balik rumah je lah bela.Tapi masa ambil Dyan.Dyan memang tak berapa sihat.Selalu bersin dan berhingus.

Suatu hari selepas kami membela Dyan dalam 6-8 bulan.Dyan jatuh sakit dan tiba-tiba badannya rebah.Allah saja yang tahu macam mana perasaan masa tue.Kami bergegas bawa Dyan ke Klinik Haiwan di area Cheras.Doktor cakap Dyan ada masalah saraf dan tak tahu sambai bila boleh bertahan.Aku panik dan terpinga menangis dalam hati.Dyan sempat ceria sekejap dalam sebulan selepas sakit,tak boleh mengimbangkan badannya lagi.

 Akhirnya Dyan pergi pada Oktober 2020.Aku cuma berdoa suatu hari nanti dapat menemui kau semula bila tiba masanya nanti.

 Nak murah rezeki bela kucing tak TIPU.Kalau suka atau bela haiwan Insyaallah haiwan yang kau bela tu akan mendoakan kau juga.Percayalah pada REZEKI Allah, kerana rezeki datang dalam pelbagai bentuk.Tak semestinya dalam bentuk WANG.

 Buat Luna, semoga aku bisa  bersama mu selamanya dan menyangi aku selamnya.Andai suatu hari Luna tiada dalam hidupku.Aku tak pasti bagaimana untuk aku jalani kehidupan tanpa Luna.

Sunday, 28 February 2021

February !!! Semoga lebih baik untuk masa akan datang.

 Salam kepada semua siapa yang masih sudi membaca ke ruang blog thepurpleroomz.

Allhamdulilah bulan ini aku sempat Shoot dan edit 3 video.Sekarang lebih bersemangat nak shoot dan edit video untuk Content Channel NANA Thepurpleroomz sebab latar belakang dah cantik.

Walaupun baru kembali aktif semula pada December 2020.Kalau sempat, semua kalau boleh nak buat dah hasilakan lebih banyak video dalam masa sebulan.Tapi apakan daya.Biar video sikit atau lambat asalkan Video lebih berquality atau ada isi Peyampainnya.

Perubahan dilakukan secara berperingkat.Nampak macam mudahkan untuk hasilkan sesuatu Content. Banyak perkara sebenarnya perlu teliti dan perlu diambil kira atau membuat Research terlebih dahulu untuk menghasilkan sesuatu Content.Biarlah content tersebut mempunyai Element asas seperti :

Mukadimah (Opening)

Isi kandungan dan penyampaian (Content)

Penutup (Closing)

Baru video nampak Smooth bila ada perancangan dan isi kandungan.Sama seperti menghasilkan Cerita atau kisah ,atau senaskah buku.

Ini adalah Content atau Video bagi February 2021

https://youtu.be/_FBxzTdKOX0



Macamnilah sakarang aku sibuk dengan kerja Shoota,edit dan Media Blast.Baru nak menapak mencari platform di You Tube.Hari demi hari banyak ilmu boleh belajar dari Channel yang juga.

Ilmu tidak akan habis pun untuk kita pelajari.Jangan meletakkan diri kita dalam Zon Selesa dan tidak mahu belajar kalau sudah pandai.Sampai bila-bila pun ilmu perlu dipelajari.Pelbagai teknik kita perlu tahu dan perlu mempunyai ilmu pengetahuan yang luas untuk pedoman hidup.


Wednesday, 20 January 2021

Bila Masuk Tahun Baru 2021



You Tube Channel NANA Thepurpleroomz

Bagi tahun 2021 aku akan fokuskan pada Channel You Tube.Ini semua aku lakukan untuk masa akan datang kerana aku percaya tak selamanya perlu duduk dan bekerja dibawah Syarikat orang lain.Jadi aku gunakan peluang kali ini untuk buat sahaja apa yang aku dah lama nak buat tapi tak sempat.Sekarang aku punya masa 24 JAM untuk majukan diri.

BE YOUR OWN BOSS

Setiap kali tahun baru ,semua orang mengharapkan yang lebih baik.Tetapi bagi pembukaan tahun 2021 baru kali ini bukanlah sesuatu yang baik kerana negara masih lagi dilanda dan dibelenggu dengan Virus Covid-19.

Ada yang tewas dan ada yang masih berjuang habis-habisan.Barisan hadapan terutamanya yang paling terkesan kerana menghadapi situasi yang tidak boleh dijangka.Jururawat dan doktor pun sudah penat dan letih,Kasihan mereka.

Jadi aku menyeru supaya kita semua perlu menjaga kebersihan dan SOP.Tak kira dimana kamu berada.Kerana apa yang penting sekarang adalah kesihatan kita.Berapa kali perlu di INGATKAN.

"STAY AT HOME"

Tak ada urusan tidak perlu keluar,bukan masanya untuk bersenang-lenang diluar sana,tanpa sebarang urusan.Aku lihat sahaja ada sesetengah orang menganggap seperti kita sudah MENANG.Hakikatnya kita masih belum pulih sepenuhnya dari Covid-19 tetapi pergi bercuti sana sini tanpa rasa bersalah dan tidak takut pun dengan situasi yang melanda sekarang.

Jadi apa kesudahannya sekarang lihatlah sendiri.!!!

Semua orang menjadi susah kerana terpaksa Cuti PKP.

Sekolah terpaksa ditunda.Pelajar menghadapi tahap kesukaran ,bila perlu mengikuti kelas Online.Sedangkan bukan semua pelajar mempunyai Akses Internet dan Laptop dirumah.Yuran sekolah pula perlu bayar seperti biasa.

Sukar bukan?

Aku menyeru kepada semua,duduk sahaja dirumah kalau tiada urusan apa-apa.Bila kita merungut bosan.Anda lupa petugas di Hospital sampai tidak punya masa untuk bosan demi menjaga semua pesakit jangkitan Covid-19.

Sebenarnya ada banyak perkara anda boleh lakukan dirumah.

1.Masak atau belajar masak.Mengemas rumah.

2.Cuci sahaja segala jenis yang berhabuk.Seperti kipas,bawah sofa,bawah katil.

Kemas peralatan dan buang sahaja barang yang tidak digunakan lagi.

Kalau ada kertas botol dan tin aluminium boleh kumpul sekali.

Atau asingkan dan jual.Ada juga hasilnya dan dapat kitar semuala.

3.Cuci bilik air .Jangan malas .Tak payah tunggu orang lain buatkan.

4.Cuci kereta sendiri.

5.Kalau ada kucing,main dengan kucing sebab sebelum PKP.Asik kerja dan busy.

6.Solat diawal waktu,mengaji ,Solat Tahajud dan Solat Dhuha.

7.Membaca dan menonton You Tube, Movie atau Netflix.

Banyak bukan perkara yang boleh dibuat sepanjang PKP ni dan bila duduk dirumah.Ini pun aku rasa banyak gila benda nak buat.

INGAT "STAY AT HOME"